SKL Keuringen

 

De SKL-keuring van veldspuiten is de basis voor een optimaal bestrijdingsresultaat. Bij de keuring speelt onder meer een efficiënt gebruik van de gewasbeschermingsmiddelen een grote rol. Goedgekeurde machines doseren uiterst nauwkeurig en hebben geen problemen met ongewenste emissie.

Door de periodieke keuring blijft de spuitmachine tijdens zijn hele levensduur in een goede conditie. Dat voorkomt storingen en kostbaar oponthoud in het gewasbeschermingsseizoen.

 

 

De verplichtingen tot keuren van spuitmachines zijn vanaf 2016 geregeld vanuit de wetgeving van het Ministerie van Economische zaken. Dit brengt de nodige veranderingen met zich mee.

 

Zo moeten nu ook o.a. rijenspuiten, onkruidspuiten en spuitmachines opgebouwd op zaai- en pootmachines gekeurd worden.

 

Omdat de keuringsverplichting voor dit type machines nieuw is, is er een overgangsregeling van kracht waarmee deze verplichting wordt ingevoerd. Deze houdt in dat de oudste machines eerst gekeurd worden en dat alle machines na 21 december 2016 gekeurd moeten zijn.

 

De exacte details van deze ondergangsregeling zijn als volgt:

a. Apparatuur ouder dan 1996 moet gekeurd zijn voor 1 januari 2015; 

b. Apparatuur met een bouwjaar tussen 1996 en 2000 moet gekeurd worden voor 31 december 2015; 

c. Apparatuur met een bouwjaar na 2000 moet gekeurd worden voor 21 december 2016.

 

De keuring is voor alle typen en werkbreedtes machines verplicht. De eerder uitzondering voor machines van 3 meter en minder is komen te vervallen.

 

Tijdens de keuring wordt de spuitmachine op de volgende zaken gecontroleerd:

  1. Lekkage, zowel stilstaand als onder druk
  2. Pomp en roersysteem, meting capaciteit van de pomp, controle conditie van de pomp, pulsaties en controle werking van het roersysteem
  3. Spuittank, aanwezigheid en conditie deksel en vulzeef, afleesbaarheid tankinhoud,
  4. Meet-, regel- en controle organen
  5. Manometer
  6. Slangen en leidingen
  7. Filters
  8. Spuitboom
  9. Spuitdoppen, incl. meting afgifte
  10. Spuitgeweer/-pistool

 

Waar keuren

De keuringen worden uitgevoerd door SKL erkende keuringsbedrijven. Wij zijn zo een erkend SKL-keuringsbedrijf en beschikken over moderne apparatuur en gediplomeerde keurmeesters om de keuringen uit te kunnen voeren.

Meer informatie over SKL vindt u hier