Verslag open dag: Fam van Loon te Lithoijen 20-09-2013

 

Techniek is de toekomst

 

Lachende gezichten, veel geïnteresseerde bezoekers en tijd voor een gezellig praatje onder het genot van een kopje koffie of een frietje. De open dag op het gerenoveerde melkveebedrijf van Hein en Jolanda van Loon in Lithoijen was zeer geslaagd.

 


Verhuizen naar de boerderij

 

Zo’n twintig jaar geleden verhuisde Hein en Jolanda naar het ouderlijk huis van Hein. Voor die tijd combineerde Hein het werk op de boerderij met zijn baan in de bedrijfsverzorging. Jolanda werkte, tot hun oudste dochter werd geboren, in de zorg. “Toen mijn vader ziek werd heb ik mijn baan opgezegd, zodat ik me volledig op het melkveebedrijf kon richten”, vertelt Hein. “Het bedrijf bestond toendertijd uit zo’n 65 melkkoeien, wat we hebben uitgebreid met een vleesvarkensstal van 960 plaatsen.” Jolanda heeft geen agrarische achtergrond, maar sinds ze op de boerderij woont is haar interesse gaan groeien. “Door de jaren heen nam ik steeds meer taken op me”, vertelt Jolanda. “Het werk achter en het huishouden kon ik mooi combineren en we konden bewust tijd maken voor onze kinderen.”

 

Van varkensstal naar rundveestal

 

Een aantal jaar geleden werden Hein en Jolanda geconfronteerd met de steeds strengere eisen die gelden voor de varkenshouderij. Enerzijds moesten ze investeren in een luchtwasser, anderzijds mochten ze minder dieren houden per afdeling. “We wilde eigenlijk graag uitbreiden in de rundveehouderij, maar dat was niet mogelijk binnen het bestaande bouwblok”, vertelt Hein. “Vergroting van het bouwblok was ook geen optie.” Het was Hein die met het idee kwam om de varkensstal om te bouwen naar rundveestal. “De beslissing was snel genomen”, weet Jolanda nog. “Hein legde mij uit wat zijn plan was en binnen een paar minuten werd de knoop doorgehakt.” Samen hadden ze heel goed in beeld hoe het bedrijf er uit moest komen zien. “We hebben ons plan eerst zelf uitgetekend en vervolgens verder uit laten werken door een gespecialiseerd bureau. Het was geen standaard opdracht die we bij hen neerlegden. Regelmatig kwam er een tekening terug die wij vervolgens weer naar eigen inzicht aanpasten. Uiteindelijk zijn we heel tevreden met het resultaat. Het is precies geworden, zoals we wensten.” Inmiddels bestaat het bedrijf uit 120 melkkoeien met de mogelijkheid om binnen de bestaande huisvesting uit te breiden naar 230 melkkoeien.

 

Vele uren samen op een vierkante meter doorgebracht

 

Hein en Jolanda hebben heel veel zelf gedaan. Weliswaar met hulp van eigen kinderen en familie, maar het meeste werk komt uit eigen handen. “We hebben vele uren samen op een vierkante meter doorgebracht. De varkensstal die we jaren geleden samen hebben opgebouwd, hebben we nu weer samen afgebroken en omgebouwd”. De werkverdeling werd tijdens de bouw regelmatig aangepast. Samen zorgden ze er voor dat alles door ging. De verzorging van de koeien, de bouw en het huishouden. Jolanda is door de jaren heen boerin in hart en nieren geworden. “Ik heb altijd gedacht dat wanneer de kinderen groot zijn ik mijn oude beroep weer op zou pakken. Vorig jaar heb ik mijn uniform toch maar ingeleverd. Al die jaren hing dat nog in de kast. Inmiddels weet ik zeker dat ik niet meer terug de zorg in ga, maar veel liever tussen de koeien blijf werken.”

 

Tijdsbesparing en flexibel door voerrobot

 

Via internet zagen Hein en Jolanda de voordelen van een voerrobot. Toen ze de TKS FeedRobot van P. Kriesels Landbouwtechniek in de praktijk zagen, was ook deze beslissing snel gemaakt. “Het is een onderhoudsarm systeem, werkt eenvoudig en is degelijk”, legt Hein uit. “Met de voerrobot besparen we veel tijd en zijn we heel flexibel. Wanneer de bunkers gevuld zijn kan de robot drie dagen voeren.” Momenteel worden er drie verschillende voerschema’s gehanteerd. Voor de melkgevende koeien, voor de dragende pinken en voor de droogstaande koeien. De robot berekent zelf aan de hand van het voerschema en het ingevoerd aantal dieren hoeveel voer hij uit de bunkers moet draaien en hoeveel meel hij bij moet mengen. De melkkoeien krijgen maar liefst twaalf keer per dag vers voer. “Door de regelmatige aanvoer ligt er vrijwel geen restvoer. Bovendien staan de dieren sneller op om te eten, waardoor ze vervolgens ook eerder naar de melkrobot lopen.”

 

Geslaagde open dag

 

Hein en Jolanda wilden graag aan collega rundveehouders laten zien dat nieuwbouw niet altijd noodzakelijk is en dat renovatie ook heel goed kan werken. Veel rundveehouders kwamen een kijkje nemen en vooral jonge ondernemers waren geïnteresseerd. “Techniek is toch de toekomst en op dit bedrijf konden ze zien hoe dat in de praktijk werkt. Het was een geslaagde dag waar we met plezier op terug kijken. Nu de bouw helemaal afgerond is kunnen we ons volledig op de productie en verzorging van de koeien richten. Met Cees van der Lee als adviseur moet dat zeker lukken. Hij stelt hoge eisen en heeft een hele nieuwe manier van werken geïntroduceerd, maar daar plukken we wel de vruchten van.”